MANOS SIFAKIS

ALARGĂTORUL CEL MAI DE SUCCES DIN CRETA, GRECIA

Emanouil Nektarios Sifakis


A fost in ziua de 18 martie 2012 când l-am întâlnit pentru prima dată pe acest bărbat înalt, calm și umil. Eram la linia de start al maratonului Limassol din Cipru, cu mii de alergători prezenți și într-un fel misterios am fost atras de carisma lui Manolis, în timp ce el stătea liniștit într-un cort, masându-se ușor și frecându-și coapsele, în timp ce toți ceilalți săreau nervoși îprejur. Avea o barbă lungă și vorbea foarte amabil și blând după ce își făcuse cunoștință într-un mod politicos cu mine. Pe atunci nu știam că chiar în acel an murise tatăl său, care a fost unul dintre motivele bărbii lungi, care este o tradiție greacă în cazul decesului unui membru al familiei.

Apoi am îndemnat în primul rând pentru a-mi asigura pole-position pentru cursă. Câteva săptămâni mai târziu am văzut un videoclip cu începutul cursei, dându-mi seama că a ratat startul ​​și tocmai și-a luat ritmul la câteva secunde după pentru câ a fost pierdut în gândurile sale. Avea 38 de ani, dar a fost să fie cel mai bun an al său în maraton din întreaga sa carieră de alergat, pe care începuse abia la 30 de ani. Eu am fost într-o formă perfectă și am rulat unul dintre cele mai bune maratonuri ale mele, dar temperaturile erau prea mari pentru a obține un record personal. Cu toate acestea, el a reușit să stabilească un record personal chiar în cursă acea. În timp ce Jebel Kassahun din Eritreea a preluat conducerea și ulterior a câștigat cursa pentru a doua oară, a fost urmărit îndeaproape de mine, Michael Keenan și Manos, care au redus rapid distanța intre mine și ei, s-au stabilit la un ritm puternic de 3:47 min / k pentru prima jumătate. După 30k, mi-am pierdut contactul cu Manos, care a pierdut el însuși contactul cu Michael, care a terminat pe locul 2. Manos a intrat pe locul 3 într-un PR de 2:44:23 urmat îndeaproape de mine în 2:46:43.După aceea, nu l-am mai văzut ani de zile, dar l-am tot căutat online pentru că am fost atât de atins de această întâlnire încât mi-am continuat căutarea de peste 4 ani până cândva, cumva dat unul de altul prin internet. Între timp, am aflat că și-a putut depăși din nou PR-ul în același an cu 2:38:14 la Maratonul din Atena 2012, care este cu siguranță una dintre cele mai dure curse de 42 de kilometri cunoscute la nivel mondial.

Așa că m-am hotărât să fiu alătur de el la Maratonul din Atena 2016 după ce l-am căutat atât de mult timp. Reuniunea de la Atena Marathon Expo a fost foarte specială și a fost o adevărată onoare să concurez cu el din nou pe drumul maratonului autentic, mama maratoanelor.

El mi-a descris în detaliu cursa care a fost de mare avantaj pentru mine.

Chiar la începutul cursei a dispărut imediat și nu l-am văzut deloc până la cel de-al 36-lea kilometru, unde am fost surprins să-l prind nu numai, ci și să-l las în urmă, după cum puteți vedea în videoclipul Maratonului din Atena de mai jos, la minutul 4 : 40.

A fi mai rapid decât el a fost grozav, dar nu semnifică chiar mult pentru că a terminat această cursă de mai multe ori în 2: 40, inclusiv PR-ul lui 2:38, astfel încât 2:53:15 nu a fost atât de deosebitor, cu excepția că pentru mine în timp a fost ca cel mai rapid timp german la Atina în timp ce el a trecut linia de sosire a stadionului Kalimarmaro în 3:04.

A fost destul de deprimat după acea cursă, cu toate acestea s-a întors mai puternic ca niciodată, câștigând din nou titlul național grec în categoria sa de vârstă și s-a întors cu 2:42 în anul următor.

După acea cursă am rămas în contact și el m-a invitat în satul său Agia Varvara ca să pot

explora și să pot savura casa lui dulce. Între timp, a reușit să câștige zeci de alte curse mici din toată Grecia, inclusiv câștigând Maratonul Cretei de 3 ori în 2016, 2017 și 2019. În 2018 tocmai a ratat victoria cu doar 36 de secunde în spatele marelui Paul Marteletti din Noua Zeelandă, un Maratonist de 2 : 16: 49 care este cu 6 ani mai tânăr decât Manos.

De asemenea, a reușit să construiască primul apartament în Agia Varvara și să îl deschidă în anul 2019, care este locul la care m-a invitat să stau. Așa că am decis să-mi fac luna de miere împreună cu soția mea chiar acolo în orașul său natal în octombrie 2019, chiar in perioada Semimaratonului din Creta în orașul Arkalohori. Abia după 7 ani ce l-am cunoscut, am ajuns în sfârșit să-l vizitez ca să putem alerga împreună pentru a treia oară.


De îndată ce am ajuns cu fiul nostru, am fost cu adevărat impresionați nu numai de frumusețea insulei Creta și de ospitalitate, ci și de apartamentul său, de fabrica lui, dar mai ales de smerenia sa după ce a realizat atât de multe în viața sa, și după ce a fost în mod clar cel mai de succes alergător pe distanțe lungi din Creta, chiar dacă nu este cel mai rapid, în funcție de grupul său de vârstă și folosind un calculator de vârstă, plus faptul că a început să alerge doar la vârsta de 30 de ani, este la un alt nivel în comparație cu ceilalți alergători cretani.

Când arunc o privire mai atentă asupra performanței foștilor alergători de elită și chiar a campionilor olimpici, de exemplu, ca în cazul lui Stefano Baldini, aceștia nu au mai reușit să alerge un Marathon sub 2:45 la vârsta lui Manos, care îi evidențiază din nou măreția și longevitatea sa.

Am stat cu el și familia lui o săptămână și am învățat să înțeleg viața cretană, bucătăria

cretană și stilul său de antrenament pe care nu vreau să-l dezvălui în detaliu, dar un lucru pot spune că aleargă într-un ritm enorm de mai multe ori pe săptămână de la care o ființă umană normală nu se mai poate recupera suficient, așa că, cu alte cuvinte, el are teoretic și mai mult potențial de a progresa dacă pur și simplu nu i-ar plăcea să o ia așa tare atât de des.

Așa că în acea săptămână de curse a făcut același lucru făcând 2 antrenamente dure înainte de Semimaraton, deci a fost aproape sigur că faptul acesta îl va costa minute prețioase în timpul cursei. Eu la rândul meu, mi-am făcut antrenamentul de rutină de 3x 1,5 k sub ritmul de semimaraton doar cu 4 zile înainte de cursă, ceea ce mi-a oferit un adevărat avantaj față de el.


Am petrecut niște zile minunate împreună, încheindu-le la el acasă, luând masa și bând „recovery beer”, așa cum spunea el. Soția lui este o bucătară minunată, dar sunt mai mult de sigur că toate soțiile cretane sunt bucătari magici. El nu părea să ia această cursă în serios, întrucât concentrarea sa deplină a fost ca întotdeauna pe Campionatele Greciei de maraton cu 5 săptămâni mai târziu. Duminică am pornit împreună și el a dispărut așa cum o face mereu în plutonul din față. Din păcate, presupunerile mele s-au împlinit, deoarece am putut vedea brusc Manos de la distanță la un moment dat după 11 kilometri. M-am tot apropiat de el în timp ce soarele arzător strălucea puternic peste noi toți pe acele câmpuri uscate din jurul nostru, decorate cu mii de pomi măsline. Cu toate acestea, văzându-l pe Manos, eram sigur că tre-să am un ritm excelent în ceea ce privește faptul că este unul dintre cele mai dure semimaratonuri oficiale de acolo, cu o elevație de de 251 metri plus căldura. M-am strecurat pe langa lângă el pe la 13k și a fost surprins să mă vadă. Eram de fapt un pluton de 3 băieți, inclusiv un tânăr și puternic alergător grec numit Marinos, care se pregătea și el pentru Atena. Am continuat să alergăm împreună pentru următorii 6 kilometri, după care eu și Marinos am reușit să-l lăsăm pe Manos în urmă, dar doar cu câțiva metri. La 20k, cumva am reușit să scap de Marinos, am sprintat în sus și în jos, trecând peste muzele hipnotizatoare chiar în fața teatrului deschis din Arkalohori, unde în fiecare an alergătorii sosesc într-o zonă de finiș glorioasă, plină de oameni, muzică și mâncăruri antice cretane.

Chiar dacă m-am simțit extrem de bine că am terminat cursa în 1:21, Manos nu a rămas în urmă, dându-mi un stimul din spate, deoarece a trecut și de tânărul Marinos pentru a-și salva onoarea.

Așa cum era de așteptat am reușit sa salvez un avantaj de vreo 16 secunde, amândoi obținând un timp de 1:21 terminând pe locul 12 și 13 la general.

Este cu adevărat o poveste frumoasă, fiind unul după celălalt în clasament la fel ca în Limassol 2012, când ne-am întâlnit și ajunsesem pe locul 3 și 4 la clasamentul general.


Aceasta a fost una dintre rarele ocazii în care Manos nu și-a câștigat categoria, dar a ajuns totuși pe podium, în ciuda faptului că s-a antrenat ca un nebun, ceea ce la rândul său pentru el nu a fost nimic deosebit. Avantajul meu față de el nu a valorează mult în până la urmă, cu excepția amintirii frumoase că am luptat-o ​​împreună pentru pasiunea alergări. În plus, picioarele mele au fost avantajate de un Vaporfly Next% pe care el l-a achiziționat doar după cursa aceasta, după ce mi-a ascultat sfatul meu, care, la rândul său, l-a ajutat să-și depășească rezultatele din nou la vârsta de 46 de ani. Cu toate acestea, cel mai bun timp al său în această cursă a fost 1: 18, fără un Vaporfly, doar pentru a clarifica cât de puternic este de fapt.


În ansamblu, este greu de descris măreția sa, pentru că are un palmareș atât de incredibil, pe care o poți realiza prin colecția sa de medalii și trofee din camera de zi și din sufragerie prin fotografiile de mai sus.

 

Din aproximativ 500 de curse a reușit să câștiga cel puțin 300.

Dintre cele aproximativ 30 de maratoane alergate a reușit să câștige 3.

5k PR 16:32 - 10k PR 33:55 - Half Marathon PR 1:16 - Marathon PR 2:38:14 h


Don Marathon Voyage

© 2020 All rights reserved