Sibiu, ROMANIA
Don Marathon Voyage

Sibiu, România - Scriitor: Raphael Igrisianu, Siegen (născut în Sibiu, România)Sibiul, cunoscut și sub numele de Hermannstadt în limba germană și Nagyszeben în limba maghiară, are o lungă istorie care duce până în anul 1191 pe 20 decembrie, la un document emis de Papa Celestin al III-lea de la Roma. Sibiu a fost expus permanent amenințărilor și atacurilor din sud și est, așa că orașul a decis să construiască fortificații concentrice și turnuri de apărare. Aflat la marginea lumii creștine, aproape fiecare sat săsesc transilvănean a construit biserici fortificate sau cetăți mari. Cel mai important lucru era supraviețuirea. În cazul unui atac, toți membrii comunității au putut găsi adăpost într-o biserică fortificată. Astfel, a fost mult mai ușor să reconstruiasca satul și să revină la viața normală în clipa ce amenințarea a dispărut. Cu toate acestea, în 1241, Sibiul a fost aproape șters de pe pământ. O colonie de tătari din Hoarda de Aur a prădat și a distrus orașul. Numărul de locuitori a fost sacrificat, doar 100 au reușit cumva să se salveze. Supraviețuitorii au reconstituit cea mai mare parte a orașului prin înlocuirea fortificațiilor din lemn cu cărămizi. A urmat o renaștere după acel proces crucial care a evoluat pornind de la nucleul bisericilor fortificate spre periferie. Piața mică era primul loc în care oamenii își puteau desfășura meseria. Târgurile mari se țineau pe piața mare sub care erau ascunse rezervele de grâu. Orașul inferior găzduia meșterii care erau împărțiți pe străzi cu numele meseriilor lor care au rămas așa până în ziua de azi. A fost o vreme când un sfert din aurul Europei a fost prelucrat chiar în acest oraș istoric.
Prin cei 170 de acri înconjurați de zidurile orașului Sibiu era cel mai mare oraș fortificat din sud-estul Europei la acea vreme. În epoca medievală, magistratul orașului era îndreptățit să pedepsească oamenii cu pedeapsa cu moartea la proces, care avea loc în centrul atracției, în piață mare a cetății.
Secolele al XV-lea și al XVI-lea au fost marcate de încercările eșuate ale turcilor care încercau să cucerească „Orașul Roșu” chiar într-o perioadă în care Sibiul a devenit destul de faimos în Europa ca citadela invincibilă, precum și un centru comercial și cultural puternic. Papa Eugen al IV-lea a descris Sibiul în 1438 ca „cel mai puternic bastion al creștinismului”, care a respins patru atacuri turcești în doar 10 ani. A fost format din 39 de turnuri de apărare și 5 bastioane, astfel a fost să rămână singurul oraș din regiune care nu a fost cucerit sau distrus. Mai exact, în 1442, Sibiul a reușit să rămână victorios într-o bătălie crucială împotriva turcilor datorită ajutorului prințului Iancu de Hunedoara (John Hunyadi) care a fost voievodul Transilvaniei. Deci, într-o anumită măsură, Sibiul este într-un fel legat istoric de faptul că Papa a ordonat Bisericilor europene să sune clopotele în fiecare prânz pentru a-i aduna pe creștini la o rugăciune în memoria celor care luptau la victoria de la Belgrad din 1456 împotriva sultanului Mehmed II. În 1554, jumătate din populație a devenit victimă ciumei care s-a răspândit în Europa Medievală, care s-a întors periodic din secolele următoare, până când au decis să spargă zidul cetății fortificate în anul 1787, pentru a crea un acces mai rapid la cimitir. Această deschidere este încă amintită până în ziua de azi ca „Poarta morților”.

În 1610, voievodul transilvănean, Gabriel Bathory, a forțat intrarea în oraș, chiar dacă orașul se afla sub conducerea directă a regelui și voievozii Transilvaniei nu aveau nicio putere asupra orașului, totuși el a alungat locuitorii. Cei care au reușit să supraviețuiască au putut să se întoarcă în oraș doar după 4 ani.

Farmacia „Ursul negru”, care este astăzi Muzeul Farmaciei, a fost deschisă în 1600 și a funcționat timp de 350 de ani neschimbată. Secretarul baronului Brukenthal, Samuel Hahnemann, a înființat tot în acest loc chiar primul laborator de homeopatie din întreaga lume. Sibiul a devenit capitala militară a Transilvaniei la sfârșitul secolului al XVII-lea, localizând acolo cartierul general al comandantului armatei.

Secolul al XVIII-lea a adus iluminarea la Sibiu când librarul și tipograful Martin Hochmeister a primit permisiunea de a transforma Marele Turn de Apărare într-un teatru de oraș, devenind primul pe teritoriul românesc de astăzi. Baronul Samuel von Brukenthal, care a fost guvernatorul Principat al Transilvaniei, a prezentat publicului colecțiile sale de artă în 1790 la doar doi ani după ce Palatul său a fost construit într-un stil baroc târziu asemănător palatelor Vienesse, dar cu trei ani înainte de deschiderea Muzeului Luvru din Paris. Almanahul Vienesse a clasat Muzeul Brukenthal al 2-lea cel mai valoros din întregul Imperiu. La sfârșitul secolului al XVIII-lea Sibiul a atins apogeul prosperității după ce a devenit capitala culturală, administrativă și militară. În timpul Primului Război Mondial a făcut parte din Imperiul Austro-Ungar care lupta împotriva Triplei Antante, așa că au fost asediați și bombardați de armata română. La sfârșitul celui de-al doilea război mondial, Sibiul a fost de partea câștigătorilor, dar anglo-saxonii au suferit represalii datorită alianței cu Germania nazistă. Ulterior, au început anii negri ai comunismului și, din fericire, s-au încheiat în 1989, deoarece în anii 80, comuniștii începuseră să distrugă identitatea orașului, inclusiv centrul istoric. În noul mileniu, a reușit cumva să își regăsească identitatea și să-și revitalizeze spiritul european la intrarea României în Uniunea Europeană în 2007, precum și prin faptul că Sibiul a fost primul oraș din Europa de Est care a fost numit Capitala europeană a culturii.Sibiul deține numeroase recorduri, dar iată cele mai menționabile:
1292 - Este atestat primul spital din România.
1330 -Este menţionată prima bibliotecă din România.

1376 - Prima reglementare a breslelor se face la Sibiu

1380 - Prima atestare a unei şcoli din România

1494 - Se deschide prima farmacie din România.

1525 - Este atestată prima tipografie din Transilvania şi a doua al României

1544 - Se tipăreşte prima carte în limba română din Ardeal

1555 - Conrad Haas experimentează la Sibiu prima rachetă în trepte din lume

1612 - pare primul calendar de pe actualul teritoriu al României

1671 - În jurul Sibiului se descoperă gazul metan

1717 - Se inaugurează prima fabrică de bere de

1778 - Se publică primul ziar din Transilvania, "Theatral Wochenblatt für das Jahr 1778"

1779 - Sa înființat primul laborator homeopat din lume.

1782 - Chimistul Franz Joseph Müller von Reichenstein descoperă la Sibiu elementul chimic Telurul

1786 - Se pun bazele viitoarei Facultati de Teologie "Andrei Saguna", prima institutie de acest gen din tara

1788 - Se inaugurează prima clădire de teatru din România.

1793 - Prima carte de medicină românească scoasă la Sibiu de Ioan Piuariu Molnar

1817 - Se deschide Muzeul Brukenthal, primul din România şi din sud-estul Europei

1849 - In decembrie se inaugureaza prima Statie Meteorologica din sud-estul Europei

1853 - Apare Telegraful Român, cel mai vechi ziar din sud-estul Europei

1853 - Prima mentiune despre electricitate la Gimnaziul Evanghelic

1859 - Podul Minciunilor este primul pod de fontă din România

1863 - Se inaugurează primul spital de boli nervoase, primul aşezământ de acest fel în sud-estul Europei

1872 -  Se inaugurează Banca Albina, prima bancă cu capital integral românesc

1886 - La fiinţă fabrica Iosif Datky, prima fabrică de arcuri din România

1894 - Păltinişul devine prima staţiune montană din România

1895 - S-a deschis muzeul de Istorie Naturală care cuprinde cel mai vechi ierbar din România

1897 - Hess deschide prima fabrică de cântare din România

1898 - Se publică prima Enciclopedie românească

1904 - Se introduce un mijloc de transport în comun electric fără şine (omnibusul)

1904 - Se inaugurează Baia Populară, primul Spa din România

1921 - Primul meci de handbal şi prima echipă de handbal din România

1923 - Se inaugurează clădirea Arhivelor, prima din ţară pentru păstrarea/conservarea patrimoniului arhivistic

1929 - S-a deschis prima grădină zoologică din România

1934 - Se deschide grădina cinema Thalia, primul cinematograf în aer liber din România

1944 - Se înfiinţează "Junii Sibiului", primul ansamblu folcloric profesionist din România

1989 - Sibiul este al doilea oraş din România, după Timişoara, care s-a ridicat împotriva comunismului

1993 - Se deschide primul muzeu de etnografie universală din România

2007 - Sibiul devine Capitala Culturală Europeană, primul oraş estului Europei care primeşte acest titlu

2011 - Sibiu este primul oraş din România distins cu 3 stele Michelin

2017 - Raphael Igrisianu, sibian nativ a stabilit un record mondial (cel mai rapid maraton driblând mingea de baschet)Mărginimea Sibiului este declarată drept „Destinație europeană de excelență”. Deosebit de interesant despre Sibiu este faptul că a păstrat semne vizibile ale tuturor etapelor evoluției sale pe parcursul a peste 829 de ani.

Don Marathon Voyage

© 2020 All rights reserved